Sănătate și siguranță

Mitul
21

„Dacă avorturile vor fi ilegale atunci vor muri mii de femei pentru că vor încerca să avorteze prin metode ne-medicale și periculoase”


Adevărul 21a. Zeci de ani înainte de legalizarea lor, 90% dintre avorturi au fost efectuate de către medici în cabinetele lor, nu pe alei lăturalnice.

Cu cincisprezece ani înainte ca avortul să fie legal în America, în jur de 85% dintre avorturile ilegale au fost efectuate de către „medici de renume din asociații locale medicale”.[i] În 1960, Planned Parenthood (Planificarea Familială) a declarat că 90% din toate avorturile ilegale sunt efectuate în prezent de către medici.[ii] Marea majoritate a avorturilor nu s-a făcut pe alei lăturalnice, ci în cabinetele medicilor licențiați. Au fost acești medici „măcelari”, așa cum susțin adepţii pro-alegere? Majoritatea medicilor care efectuau avorturi după legalizarea lor erau la fel cu cei care făceau aceasta înainte de legalizare. Nici formarea lor, nici echipamentele lor nu s-au  îmbunătățit atunci când avortul a fost legalizat. Fie nu au fost măcelari înainte de legalizare, fie au continuat să fie măcelari după legalizare. Nu pot fi susținute ambele ipoteze.

Adevărul 21b. Nu este adevărat că zeci de mii de femei au murit din cauza avorturilor ilegale, înainte ca avortul să fi fost legalizat.

Bernard Nathanson, fost activist al drepturilor pentru avort, recunoaște că el și cofondatorii NARAL au născocit cifra conform căreia un milion de femei făceau avorturi ilegale în America în fiecare an. Media, spune el, a fost de fapt nouăzeci și opt de mii pe an. Cu toate acestea, susținătorii avortului au dat mass-mediei cifrele inventate, care a răspândit cu nerăbdare informații false. Nathanson spune că el și asociații săi au inventat, de asemenea, „o cifră rotundă, șocantă și frumoasă” pentru numărul de decese cauzate de avorturi ilegale:

Acesta a fost întotdeauna între 5.000 şi 10.000 de decese pe an. Mărturisesc că am știut că cifrele erau total false, și cred că și ceilalți știau, dacă  s-ar fi oprit să se gândească la ea. Dar în ‘moralitatea’ revoluției noastre, a fost o cifră utilă, larg acceptată, așa că de ce am fi ieșit să o fi corectat cu statisticile reale? Preocuparea principală era să obținem eliminarea legilor (împotriva avortului), motiv pentru care orice era permis.[iii]

Adevărul 21c. Femeile încă mor din cauza avorturilor legale în America.

Avortul, în mod normal, nu pune în pericol viața mamei. Cu toate acestea, rata de mortalitate este mult mai mare decât recunosc mulţi susținători pro-alegere. De exemplu, un clip video larg răspândit, produs la sfârșitul anilor 1980, afirma:

Până în 1979, guvernul federal nu a putut identifica o singură femeie de oriunde din această țară, care să fi murit din cauza avortului.[iv]

Aceasta este o afirmație uimitoare, deoarece multe surse certifică o serie de decese rezultate de pe urma avortului legal. Conform Jurnalului American de Obstetrică şi Ginecologie, Departamentul de Sănătate a orașului New York a raportat șapte decese cauzate de avorturi legale, care au avut loc între anii 1980 și 1985. Cauza morții, în toate cazurile, a fost atribuită în mod direct anesteziei generale.[v] Aceste șapte decese au fost într-un singur oraș. Au fost patru decese cauzate de avort numai într-o clinică din Florida între 1979 și 1983.[vi] În 1986, patru medici şi cercetători au prezentat un studiu cu nu mai puțin de 193 de decese din cauza avortului legal între 1972 și 1985.[vii] Un cercetător a descoperit cazurile tragice a 300 de femei care au murit ca urmare a avortului legal.[viii]

 

Deoarece funcționarii din sănătate publică au încetat să cerceteze decesele cauzate de avorturi după ce acestea au devenit legale, posibilitatea de a trece cu vederea sau de a acoperi  morţile cauzate de avort este acum mult mai mare. Un fost proprietar al unei clinici de avorturi spune: „O femeie a murit din cauza unui avort la clinica noastră, dar publicul nu a auzit despre ea și decesul nu a fost raportat autorităților ca fiind cauzat de avort”.[ix] Când cei de la ziarul Chicago SunTimes au investigat clinicile de avorturi din zona Chicago în 1978, s-au descoperit cazurile a douăsprezece femei care au murit din cauza avortului legal, dar a căror decese nu au fost raportate ca având legătură cu avortul. Douăsprezece decese nedeclarate datorate avortului într-o mică parte a țării este un număr revelator atunci când statisticile oficiale au indicat douăzeci și unu de decese cauzate de avort în întreaga țară în anul precedent.[x]

Statistici privind moartea cauzată de avort sunt dependente de raportarea voluntară a clinicilor de avorturi, care au mult de pierdut și nimic de câștigat dacă fac acest lucru. Ceea ce face ca decesele cauzate de avort să fie greu de urmărit, este că majoritatea deceselor nu apar în timpul intervenției chirurgicale, ci după aceea.[xi] Prin urmare, orice alte motive secundare sunt identificate în mod obișnuit ca fiind cauza încetării din viaţă:

Luați în considerare o mamă care are hemoragie de la avort, i s-a făcut transfuzie, a făcut hepatită și a murit câteva luni mai târziu. Cauza oficială a morții? Hepatita. Cauza reală? Avortul. Un uter perforat duce la abces ovarian, septicemie (otrăvire a sângelui) și moarte. Raportul oficial al cauzei morții poate lista ca și cauze abcesul ovarian și septicemie. Avortul nu va fi menționat. Avortul afectează trompele uterine. Ea are o sarcină ectopică câțiva ani mai târziu și moare. Cauza prezentată va fi sarcina ectopică. Cauza reală? Avortul.[xii]

Legalizarea avortului a rezultat în înmulțirea de 15 ori a numărului de femei care avortează. Acest lucru înseamnă că, dacă avortul legalizat este de cincisprezece ori mai sigur decât avortul ilegal, numărul de femei care mor rămâne același. Scriind în Jurnalul American de Obstetrică şi Ginecologie, Dr. Dennis Cavanaugh a declarat:

De când avortul a fost legalizat, nu a existat nici un impact major asupra numărului de femei care au murit din cauza avorturilor în SUA. La urma urmei, nu e nicio diferență dacă o femeie moare din cauza unui avort legal sau ilegal, pentru că oricum ea este moartă. Nu găsesc nici o mângâiere în faptul că avortul legal este acum cauza principală a deceselor legate de avort în SUA.[xiii]

Adevărul 21d. Dacă avortul ar deveni ilegal, avorturile ar fi făcute cu echipamente medicale și nu cu umerașe.

O femeie mi-a spus:

Oamenii cred că femeile sunt proaste. Dacă avortul ar fi ilegal și eu aș vrea unul, cu siguranță nu aș folosi un umeraș de haine.

Având în vedere că 90% dintre avorturile ilegale înainte de 1973 erau efectuate de către medici, este firesc să se presupună că mulți dintre medici ar continua să facă avorturi. Kiturile de avort ’Self-Help’ sunt larg promovate și distribuite de către grupuri care susțin avortul și care au promis că vor intensifica eforturile lor, dacă avortul va deveni ilegal din nou. Din păcate, multe femei ar continua să facă avorturi.[xiv] Dar ‘multe’ ar putea însemna un sfert de milion, nu un milion și jumătate. Rezultatul ar fi peste un milion de mame și copii salvați anual de la avort.

Umerașele sunt piese de propagandă eficiente la mitingurile pro-alegere, dar acestea nu reflectă cu exactitate ce se va întâmpla în cazul în care avorturile ar fi ilegale din nou. Umerașele ar fi folosite pentru îmbrăcăminte de bebeluși și nu pentru avorturi.

Adevărul 21e. Nu trebuie să legalizăm procedurile care ucid pe cei nevinovați, doar pentru a face procesul de ucidere mai puțin periculos.

Argumentul umerașului este valabil numai dacă nenăscuții nu sunt ființe umane, cu drepturi omenești. De obicei, cei care apelează la emoții prin utilizarea acestui argument evită complet problema reală, deoarece este mai ușor să vorbești despre umerașe decât despre copii morți.

Din punctul de vedere al copilului, nu există avort sigur și legal. Avortul este întotdeauna mortal. Pentru fiecare două persoane care intră într-o clinică de avort, doar una singură iese în viață. Violul este un atac oribil asupra unei ființe umane nevinovate, așa că nu încercăm să facem violul sigur și legal. Nu încercăm să facem răpirea sau abuzul asupra copilului sigur şi legal. Dacă avortul ucide copii, scopul nostru nu ar trebui să fie să-l facem cât mai sigur și mai legal posibil, ci să oferim alternative și restricții legale care ajută în primul rând să se evite astfel de situații.

Adevărul 21f. Oroarea fundamentală a avortului ilegal rămâne oroarea fundamentală a avortului legal.

Din păcate, fiecare oroare care era adevărată cu privire la avortul ilegal este de asemenea adevărată și în cazul avortului legalizat. Totuși, mulți veterani ai avortului ilegal, nu-și dau seama de acest lucru. În schimb, ei se agață de credința că toată durerea și problemele pe care le-au suferit ar fi putut fi evitate dacă avortul ar fi fost legalizat. Își închipuie că, dacă ar fi fost legalizate avorturile lor, viețile lor ar fi fost cumva mai bune astăzi. În loc să recunoască că este însăși natura avortului în sine, cea care a cauzat problemele lor, ei spun că suferința lor e cauzată de lipsa legalizării avortului la acel moment.[xv]

Avortul este oribil în primul rând pentru că este un proces în care instrumentele morţii invadează corpul unei femei și îi ucid copilul nevinovat. Nici legile, nici sloganurile, nici sălile de așteptare atractive, nici echipamentele medicale avansate nu pot schimba natura avortului. Avortul este ceea ce va fi întotdeauna – uciderea copiilor.

 

Referințe:
 • [i] Alfred Kinsey, citat de John Willke, Abortion Questions and Answers (Cincinnati, Ohio: Hayes Publishing Co., 1988), p. 169.
 • [ii] Mary Calderone, Illegal Abortion as a Public Health Problem, American Journal of Health 50 (Iulie 1960), p. 949.
 • [iii] Bernard Nathanson, Aborting America (New York: Doubleday, 1979), p. 193.
 • [iv] Abortion: For Survival, video produs de Fund for the Feminist Majority.
 • [v] Hani K. Atrash, M.D., Theodore Cheek, M.D., and Carol Hogue, Ph.D., Legal Abortion Mortality and General Anesthesia, American Journal of Obstetrics and Gynecology (Februarie 1988), p. 420.
 • [vi] Michael Kaffrissen, Cluster of Abortion Deaths at a Single Facility, Obstetrics and Gynecology (Septembrie 1986), p. 387.
 • [vii] Jury Orders Abortionist to Pay $25 Million Judgment, Life Advocate, Iunie 1991, p. 25.
 • [viii] Dawn Stover, Cause of Death: Legal Abortion, Life Advocate, August 1991, p. 3.
 • [ix] Carol Everett, conversație personală cu autorul și Frank Peretti din 24 mai 1991.
 • [x] U.S. Center of Vital Statistics.
 • [xi] James A. Miller, A Tale of Two Abortions, Human Life International Reports, Martie 1991, p. 1.
 • [xii] Willke, Abortion Questions, p. 99.
 • [xiii] Dr. Dennis Cavanaugh, Effect of Liberalized Abortion on Maternal Mortality Rates, American Journal of Obstetrics and Gynecology (Februarie 1978), p. 375.
 • [xiv] Gina Kolata, Self-Help Abortion Movement Gains Momentum, New York Times, 23 Octombrie 1989, B12; Janice Perrone, Controversial Abortion Approach,  American Medical News, 12 Ianuarie 1990, p. 9.
 • [xv] David C. Reardon, Aborted Women: Silent No More (Westchester, Ill.: Crossway
 • Books, 1987), p. 301.