Sănătate și siguranță

Mitul
22

„Avortul este o procedură medicală sigură mai sigură decât sarcina la termen și nașterea”


Adevărul 22a. Avortul nu este mai sigur decât sarcina la termen şi nașterea.

Mai puțin de una din zece mii de sarcini duce la moartea mamei.[i] Statisticile guvernamentale arată că șansele de a muri în urma avortului sunt chiar mai puține. Dar în timp ce morţile cauzate de naștere sunt raportate corect, multe decese prin avort legal nu sunt. Acest lucru denaturează complet statisticile. Mai mult, avortul crește de fapt riscul de deces matern la sarcinile ulterioare.[ii] Acest lucru înseamnă că unele decese materne în cazul sarcinilor la termen sunt de fapt cauzate de avorturi anterioare, ceea ce creează o dublă inexactitate.

Dar chiar dacă avortul a dus la mai puține decese materne, acest lucru nu l-ar face mai sigur. Complicațiile avortului, care nu sunt fatale, dar semnificative, sunt mult mai frecvente și grave decât cele ale sarcinii la termen. Un cercetător a afirmat:

Dovezile demonstrează în mod copleşitor că ratele morbidității și mortalității avortului legalizat sunt de câteva ori mai mari decât cele ale purtării unei sarcini până la termen.[iii]

Un studiu finanțat de guvern în anul 2000, în Finlanda, a arătat că femeile care avortează au o probabilitate de 4 ori mai mare de a muri în anul de după avort, decât femeile care duc sarcina până la termen. În cazul femeilor care duc sarcina până la termen, există o probabilitate ca doar jumătate dintre ele să moară, spre deosebire de cele care nu sunt însărcinate.

Cercetătorii de la unitatea de analiză statistică a National Research and Development Center for Welfare and Health din Finlanda au examinat înregistrările certificatelor de deces pentru toate femeile de vârstă fertilă (de la 15 la 49 de ani), care au murit între 1987 şi 1994, un total de 9.129 de femei. Apoi au examinat baza de date națională de sănătate pentru a identifica evenimente legate de sarcină pentru acele femei în cele douăsprezece luni anterioare morții lor.

Ei au descoperit că, în comparaţie cu femeile care au dus sarcina până la termen, femeile care au avortat în anul anterior morții lor au avut 60% mai multe șanse de a muri din cauze naturale, de 7 ori mai multe șanse de a muri prin sinucidere, de 4 ori mai multe șanse de a muri datorită leziunilor legate de accidente și de 14 ori mai multe șanse de a muri prin omucidere. Cercetătorii cred că rata mai mare de decese legate de accidente și omucidere poate fi legată de rate mai mari de comportament suicidal sau primejdios.[iv]

Adevărul 22b. Deși șansele unui avort sigur pentru o femeie sunt acum mai mari, numărul femeilor care suferă este de asemenea mai mare  din cauza creșterii uriașe a numărului de avorturi.

Nimeni nu se îndoiește că avortul legal este mai sigur decât avortul ilegal, dar nici nu este vreo îndoială că permiterea avortului a încurajat acum mai multe femei să facă avorturi decât niciodată. Riscul scade, dar numărul crește. Această combinație înseamnă că, deși șansele ca o femeie să sufere de pe urma efectelor secundare ale unui avort au scăzut, numărul total de femei care suferă de avort este mult mai mare decât a fost vreodată.[v] 

Adevărul 22c. Chiar dacă avortul ar fi mai sigur pentru mamă decât nașterea, ar rămâne fatal pentru copilul nevinovat.

A avea un copil presupune asumarea unui risc scăzut, dar să presupunem că riscul ar fi mult mai mare. Atunci când o viață nevinovată este în joc, nu există o obligație morală de a risca? Nașterea este mult mai sigură decât încercarea de a salva un copil de la înec în ocean sau încercarea de a salva o femeie care este bătută sau violată. Un adult care înoată spre țărm, dintr-o barca răsturnată, are mai multe șanse de supraviețuire dacă  nu încearcă să se întoarcă să salveze un copil din acea barcă. Dar asta înseamnă că nu ar trebui să o facă? 

Adevărul 22d. Avortul poate produce multe probleme medicale grave.

Sarcinile extrauterine apar atunci când sarcina are loc în afara uterului, de obicei  într-o trompă uterină. Deși de obicei nu sunt fatale, astfel de sarcini sunt responsabile pentru 12% din totalul deceselor materne legate de sarcină.[vi] Studiile arată că riscul unei sarcini extrauterine este de două ori mai mare pentru femeile care au avut un avort și până la de patru ori mai mare pentru femeile cu două sau mai multe avorturi anterioare.[vii] A existat o creștere de 300% a sarcinilor extrauterine de când avortul a fost legalizat. În 1970 incidența era de 4,8 la 1.000 de nașteri; până în 1980 a crescut la 14,5 pentru 1.000 de nașteri.[viii]

Institutul Elliot a publicat date care indică faptul că femeile care au avortat sunt de două ori mai susceptibile de a avea nașteri premature sau după termen.[ix] Placenta previa este o situație care apare atunci când placenta acoperă colul uterin, împiedicând copilul să treacă prin canalul de naștere. Aceasta necesită de obicei o cezariană și poate amenința viața mamei și a copilului. Placenta previa este de la șapte până la de cincisprezece ori mai frecventă în rândul femeilor care au avut avorturi decât în rândul celor care nu au avut     .[x]

Adevărul 22e. Statisticile privind complicațiile avortului și riscurile lui sunt adesea subestimate din cauza mijloacelor neadecvate de adunare a datelor.

Nu numai decesele cauzate de avort sunt nedeclarate. Cercetătorii avertizează că studiile sunt susceptibile să subestimeze riscurile și complicațiile avortului, din cauza reticenței femeilor de a raporta avorturile anterioare și dificultatea de a urmări femeile care ar fi putut fi rănite în urma avorturilor.[xi] Un fost director al mai multor clinici de avort mi-a spus:

Cele mai multe complicații datorate avortului nu sunt aduse la cunoștința publicului, pentru că avortul are o acoperire sigură. Femeile vor să nege şi să uite, nu să vorbească despre asta.[xii]

Adevărul 22f. Adevăratele riscuri ale avortului sunt rareori explicate femeilor de către cei care efectuează avorturi.

Este comun să vorbeşti cu femei afectate fizic sau psihologic de avorturi şi să spună:

Nu am avut nici o idee că acest lucru s-ar putea întâmpla; nimeni nu mi-a spus nimic cu privire la riscuri.

Mulți oameni nu realizează statutul privilegiat al clinicilor de avorturi:

Avortul este singura operație pentru care chirurgul nu este obligat să informeze pacientul de riscurile posibile ale procedurii sau chiar de natura exactă a procedurii. Într-adevăr, cei care efectuează avorturi reprezintă unicul personal medical care are un ’drept constituțional’ de a nu dezvălui informații medicale, chiar și atunci când sunt direct întrebați de către pacient.[xiii]

 

Referințe:
 • [i] American Medical Association Encyclopedia of Medicine, ed. Charles B. Clayton (New York: Random House, 1989), p. 58.
 • [ii] Reardon, Aborted Women, p. 113.
 • [iii] Ibidem.
 • [iv] Abortion Nearly Four Times Deadlier Than Childbirth, 16 Iunie 2000, www.afterabortion.org/PAR/V8/n2/finland.html.
 • [v] Reardon, Aborted Women, pp. 113–4.
 • [vi] Family Planning Perspectives, Martie–Aprilie 1983, pp. 85–6.
 • [vii] Ann Aschengrau Levin, Ectopic Pregnancy and Prior Induced AbortionAmerican Journal of Public Health (Martie 1982), p. 253.
 • [viii] U.S. Department of Health and Human Services, Morbidity and Mortality Weekly Report 33 (Aprilie 1984).
 • [ix] The Elliot Institute, www.afterabortion.org .
 • [x] Jeffrey M. Barrett, M.D., Induced Abortion: A Risk Factor for Placental Previa, American Journal of Obstetrics and Gynecology (Decembrie 1981), p. 769.
 • [xi] Stephen L. Corson, M.D., Clinical Perspectives: Morbidity and Morality from Second-Trimester Abortions, Journal of Reproductive Medicine (Iulie 1985), pp. 505–14.
 • [xii] Everett, conversație personală.
 • [xiii] Reardon, Aborted Women, 234.